Billiga domäner och konsten att välja det rätta domännamnet

Det finns ett antal punkter att tänka på när det kommer till att välja ut ett fördelaktigt domännamn. Samtidigt vill du säkerligen också jämföra priser så att du inte lägger överdrivet mycket på en domän. I den här artikeln kommer vi både att gå in mer på var du hittar billiga domäner och vad du ska ta hänsyn till när du tar fram ditt domännamn. Först ska vi dock svara på frågan: vad är egentligen en domän?

Så ser en domän ut

När du besöker en sida skriver du in en adress i din webbläsare, och det är den här adressen som utgör sajtens domän. Www är subdomänen, bokstäverna efter den sista punkten är toppdomänen och det emellan är domännamnet. För att lägga vantarna på billiga domäner kan du se dem här i en smidig lista. Då får du själv chansen att jämföra de olika alternativen och ta ett beslut gällande vad som blir rätt för dig. Olika återförsäljare erbjuder olika toppdomäner, så det är inte bara själva domännamnet som du ska bestämma dig för.

Billiga domäner som slutar på toppdomänen ”.se” är händiga om din sida ska rikta sig till en svensk målgrupp. Om sidan dock är på engelska och ska rikta sig till läsare världen över kan ”.com” vara ett bättre val. Bestäm själv vad som blir rätt för dig bland flera högkvalitativa billiga domäner.

Undvik detta när du väljer domännamn

Då var det dags att välja ut ett domännamn, och visst finns det ett antal punkter att tänka på. Använd ett domännamn som är klart, tydligt, kort och enkelt att förmedla till andra. Undvik långa adresser där siffror och bokstäver blandas då detta lätt blir förvirrande.

Om det är en webbutik som du ska starta upp är det givetvis en god idé om domännamnet är namnet på din verksamhet, men du kan även specificera ytterligare. Kanske erbjuder du tjänster i en särskild stad, och då kan det vara bra att inkludera staden i slutet av domännamnet. Det blir på så vis tydligt för besökaren vad de kan förvänta sig av sajten. Om det är en blogg du ska skapa måste domännamnet givetvis vara fängslande och ge besökaren ett hum om vilket sorts innehåll de kan hitta på sidan. Kort, koncist och tydligt är alltid den bästa tumregeln för en utmärkt domän.